Sienas rekonstrukcija vecai koka karkasa mājai

Apmeklē mūsu amatnieku forumu – spied šeit!


Šī ir mana vecā māja, kas lēnā garā tiek atjaunota. Ēka ir būvēta pagājušā gadsimta trīsdesmito gadu sākumā, padomju laikos bija nacionalizēta un salīdzinoši nesen, kad pēdējie īrnieki pārvācās uz pašvaldības piešķirtajiem dzīvokļiem, nonāca manā rīcībā.



Sākumā tika pievilkts ūdens un ierīkota kanalizācija, tika sakārtots žogs. Pagājušajā vasarā nomainījām jumtu. Šobrīd māja tiek izmantota kā vasarnīca, kur ļauties dažādām tīkamām praktiskām nodarbēm.

Šī ir apmesta koka karkasa ēka, ārsienu režģis ir pildīts ar pieblīvētām skaidām. Vairākās vietās ir mitruma radīti bojājumi – lielākais no tiem ēkas dienvidrietumu stūrī, kur kādu laiku pa bojājumu jumta segumā sienā tecējis ūdens.

Sienas karkass tika saremontēts pirms jumta maiņas – prātīgi un ar stutēm, pakāpeniski. Jo nebija skaidri bojājuma apjomi, augšējā mūrlata tika pieaudzēta pa posmiem. Bija ķecerīga doma saglabāt veco ārējo apmetumu, kas visai labi turējās uz sava niedru armējuma, tomēr beigās jumtu mainot apmetums tika sabojāts un attiecīgajā vietā būs jāgriež ārā.


Bildē redzams vecais apmetums, kurš turās uz sava armējuma. Tāpat vietām redzams vecais dēļu apšuvums, kas arī tiks demontēts. Vecais pīrāgs bija – apmetums, niedres, spundēti dēļi, ruberoids, skaidas, spundēti dēli, skaliņi, apmetums.

Tad nu ir jautājums - kā labāk risināt rekonstruētās sienas siltinājuma pīrāgu?

Mājas ārējo izskatu es gribu saglabāt pēc iespējas oriģinālu, līdz ar to apmetums tiks demontēts tikai vietās, kurās ir redzami mitruma bojājumi (šajās vietās tas ir izliecies uz āru). 

Līdz ar to mans plāns ir iztīrītajās «ielāpu vietās,»  tajā skaitā attēlā redzamajā stūrī, ārpusē pie karkasa skrūvēt fibrolītu, kuru pēc tam apmest, lai tas izskatās līdzīgs oriģinālajam apmetumam un pēc tam fasādi nokrāsot. 

Remontētās karkasa vietas ir plāns siltināt ar 20 cm ekovati. No iekšpuses karkasu apšūt ar elpojošām kokšķiedras plātnēm, kas kalpotu kā tvaika barjera, bet tām virsū karkasu un ģipškartonu – vismaz attiecīgajā vietā.

Tāpat ir plāns atplēst vaļā tās vietas, kur skaidu siltinājums varētu būt nosēdies un nosiltināt spraugas ar to pašu ekovati. Skaidas ir nosēdušās aptuveni par centimetru, tas ir nočekots.

1 komentārs:

  1. Sveiki!

    neesmu baigā mērķauditorija, vismaz pagaidām, bet kā vienu ļoti interesantu lietu iesaku aplūkot, un ja sanāk, varbūt jums ir laiks un interese par to aprakstīt LV. Kā viens čalis Izraēlā uzbūvēja māju tikai no dabas materiāliem un vispār dzīvo tīri sustainable dzīvi. Viņa pieeja ir filosofiska un pašpietiekama. Es nezinu, cik lielā mērā Latvijā tas iespējams, bet, ja man būtu jāceļ māja, es noteikti ietu aptuveni šādu ceļu.
    Lūk, resursi: kopsavilkums būtu no viena audio podcast, kur to čali intervē - http://www.bengreenfieldfitness.com/2015/01/how-to-grow-your-own-food/

    un pdf materials par vina māju - http://www.bengreenfieldfitness.com/wp-content/uploads/2014/12/IsraelHomestead.pdf

    un youtube video - https://www.youtube.com/watch?v=awLae2XWA-8

    priekā,
    Kaspars

    AtbildētDzēst