PAŠTAISĪTS EKOVATES PŪŠAMAIS APARĀTS

Apmeklē mūsu amatnieku forumu – spied šeit!


Būvēt šo iekārtu mani pamudināja apstāklis, ka Latvijā ekovates pūšamās iekārtas iznomāt nav iespējams. Savukārt profesionāliem pūtējiem nav intereses braukt siltināt mazus apjomus. Turklāt, ja sludinājumā ir minēta cena 22 eiro par kubikmetra iepūšanu, tad piezvanot tie jau ir 26 eiro, un kad izrādās, ka vajadzīgs arī rēķins uz firmu, tad ciparam vēl klāt pieaug maģiskais 21% pēvēenna. 


Tāpat, zinot celtnieku godaprāta līmeni «in general» nav ne mazāko ilūziju, ka iestrādāto vates maisu skaits varētu sakrist ar realitātē iztērēto. Parēķinot vates tirgotāju vairumcenas un iestrādes cenas, peļņas marža viņiem sanāk ne pārāk, līdz ar to gan jau tiek likti lietā visādi niķi un stiķi, lai šo biznesu padarītu interesantāku.
Rezultātā par šādu pakalpojumu zūd interese man.



Ekovates pūšamajā aparātā izmantoti divi putekļu sūcēju motori, kas izvilkti no lētiem, savu laiku nokalpojušiem putekļu sūcējiem – viens motors 1,5 kW, bet otrs 2 kW, turklāt ar regulējamiem apgriezieniem.  Tāpat tiek izmantots Skil dārza lapu sūcējs ar smalcināšanas fīču un 2,8 kW jaudas. Regulējamais motors rada spiedienu mucā, kurā ir sadrupināta ekovate (piemēram ar lāpstu), mucā ietilpst vesels maiss. Skil izsūc vati no mucas un padod pa maģistrāli. Papildu spiediena radīšanai maģistrālē paralēli Skilam ir pieslēgts otrs putekļu sūcēja motors. Pūš labi.


Kā iepūst ekovati pašam?
Iznomāt aparātus nevar - ne manā iecienītajā www.statsserviss.lv ne arī iekš ss.lv instrumentu nomas sadaļas neviens neko šādu nepiedāvā. Arī gūgls nepalīdz – kādreiz kāds kaut ko ir iznomājis, bet tas bija sen un vairs nav taisnība. Rietumos pērkot celulozes vati siltināšanai, ekovates aparāts bieži uz pāris dienām tiek iedots bonusā, un arī iznomāt to nav problēma. Ražotājs Ekoiso no Daugavpils stāsta, ka noma varbūt kādreiz būšot, bet ne tagad. Šobrīd vienīgā iespēja – nopirkt no viņiem aparātu par 7000 eiro.

Tātad – dotajā pāris neskaidri video iekš jūtūba, divi putekļu sūcēju motori, muca, kanalizācijas trubas, pāris metri vadu, slēdžu rozete un štekeri. Jā, un viens jauns Skil dārza lapu sūcējs, un 50 metri 75mm sarkanās vadu gofras. Vadu gofra ir pati lētākā lokanā caurule, kādu var iegādāties.

Kā uzbūvēt ekovates pūšamo aparātu?
Skil lapu sūcējs priekš lapu sūkšanas ir štruntīgs risinājums. Ja tiešām vajag sūkt kaut kādas lapas, ņemiet ar benzīnmotoru. Man arī ekovates pūšanai sākotnēji bija ideja par sūcēju ar iekšdedzes dzinēju, tomēr tad es viņu nevarētu izmantot telpās. Ar elektrību tomēr tīrāk un mierīgāk. Ekovates pārvietošanai Skil aparāts der, turklāt dabūju jamo par akcijas cenu 41 eiro. Pat ķīniešu varianti iekš ss.lv maksā dārgāk.


Pirmā ekovates pūtēja versija izrādījās neveiksmīga. Abi putekļu sūcēju motori, pieslēgti pūšanas maģistrālei, radīja pārāk lielu spiedienu un gaisa plūsmai sastopoties ar pretestību, pūsts tika pūsts atpakaļ mucā. Tas tādēļ, ka Skil smalcināšanas ventilators nav pilnībā noslēgts. Rezultātā pārliku vienu no motoriem tā, lai tas pūstu iekšā mucā, palīdzot skilam, bet mucu aprīkoju ar hermētiski noslēdzamu vāku.

Pirmajā reizē piegāzu mucu pilnu ar ekovati, ko uzputoju ar urbjmikseri. Protams, Skils sasūcās visu to labumu un noķīlēja. Noņēmu, un mazliet uzlaboju Skila izplūdi - lai nav elkonis. Viss darbojas!





Šī ir atvieglotā versija ekovates pūšanai bēniņos. Skils plus 75mm vadu gofra. Ja nav jāpūš sienās, tad ar šādu konstrukciju pilnīgi pietiek. Izmaksas kopā ar vadu gofru = zem 100 eiro. Skils maksāja 40 eiro, 50 metri gofras ap 50 eiro, leņķīši, kanalizācijas trubas atradās darbnīcā. 

Pūšot sienās, lai panāktu vajadzīgo blīvumu, nepieciešams pieslēgt papildus gaisa plūsmu caur mucu, jo lapu sūcējs, sastopoties ar pretestību izplūdē, paliek diezgan slinks. Problēma, ar ko šeit jāsastopas, ir sistēmas hermētiskums – mucas vākam ir ir jābūt ne tikai nevainojami hermētiskam, bet arī viegli atveramam un aizveramam. Tas pats attiecās uz pārējo sistēmu. Kritiskās savienojuma vietas noblīvē ar labām, blīvām celtniecības putām, vai sudrabaino makgaivereni, kas nu kuram tuvāks, un sistēma strādā.

Ja ir nepieciešams nosiltināt tikai bēniņus, tad pilnībā pietiek ar lapu sūcēju, mucu un garu, lokanu šļūteni –75mm, varbūt pat 110. To visu var uztaisīt arī no pelēkajām vai brūnajām kanalizācijas caurulēm, kuras pēc tam izmantot kanalizācijas ievilkšanā. Manā gadījumā iekš www.duo.lv nopirku 75mm vadu gofru, kas pēc darbu beigšanas saimniecībā vēl noderēs.


Ja izdodās sagādāt jaudīgāku lapu pūtēju – piemēram tādu, kam ir iekšdedzes dzinējs, domāju, ka nav problēmas sapūst vati pietiekamā blīvumā arī sienās.

Vairāk bildes mazliet vēlāk salikšu forumā. Palika spoguļkamerā, kamera palika darbnīcā.

P.S. Jā un labāk to visu darīt divatā. Pūšot sienā grozījos ap mašīnu un ieejot istabā secināju, ka truba izmukusi no cauruma un kaktā stāv milzīga kaudze ar vati :)



9 komentāri:

  1. Labs aparāts sanācis.
    Tik jautājums vai šāds verķis izturētu 80m3 materiāla...
    Cik tev beigās m3 siltinājuma nostājas, ja rēķina tikai materiāla izmaksas?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Nu tam Skilam ir divu gadu garantija :) Tiesa gan būs grūti pārliecināt, kā apakšā radies caurums priekš 75mm caurules. Bet tā tam verķim īsti nav ko salauzt...

      Izmaksas ir ~tādas pašas kā firmām, kas pūš = 26 eiro par kubikmetru, ja rēķina pārsegumus. Kas arī mani darīja aizdomīgu. Es dabūju no ekowool.com vairumcenu lieliem apjomiem un maiss bija tikai par pāris eiro lētāks nekā pērkot no viņiem mazumā. Līdz ar to pastāv bažas, ka pūtēji var muhļīt ar iepūstajiem apjomiem, lai bizness viņiem būtu interesants.
      Jo pat pieņemot, ka izrādīsies, ka šie 26 eiro ir bez PVN, tāpat jāmaksā alga 2 cilvēkiem, jālej busā degviela, jāamortizē pūtējs, kas maksā no 5k un vēl jānopelna. Līdz ar to, katrs neiepūstais maiss ir tīrs ieguvums. Un ja runa ir par 80m3, kurš tur ies stāvēt blakus un skaitīt tos maisus.

      Un arī tas, ka bez 800 eiro vērta apjoma neviens pie tevis nebrauks, savukārt man vajadzēja nosiltināt vienai istabai sienas, lai varu pabeigt remontu. Šajā gadījumā konstrukciju uztaisīju tā, lai jebkurā brīdī nosēdušos vati varu papildināt no bēniņiem.

      No jauna būvētā sienā man ir 35 cm siltinājums, otru ārsienu papildus 10 cm skaidu slānim nosiltināju no iekšpuses ar vēl 10 cm ekovates. To vienu sienu sadzīviski tehnisku apsvērumu dēļ nevarēja taisīt plānāku, bet to otru – biezāku, līdz ar to tie izmēri ir kādi ir. Slīpais griestu pārsegums ir 40 cm biezs, kopā iztērēju 12 maisus, griesti nav līdz galam nosiltināti. Precīzus kg/m3 ir grūti noteikt, jo slīpie griesti vēl jāpabeidz, bet rēķinot, cik aizgāja vertikālajās sienās, blīvums ir tuvs vajadzīgajiem 45 kg / m3.

      Dzēst
    2. Lielais darbs būs bēniņu siltināšana, te man sanāk nepilni 100m^2 un daudz sagatavošanas darbu – sākot ar lūku uz bēniņiem, laipām, norobežojumiem starp spārēm utt. Es domāju te pūst kādus 30, jo te ir skaidu slānis 10cm starp melnajiem griestiem un bēniņu grīdas pārsegumu, kā arī vēl sabērts dažāda biezuma skaidu slānis pa virsu bēniņu grīdai. Foršums ir tas, ka ja būs par maz, jebkurā brīdī var sapūst vēl, jo viss aprīkojums ir.

      Dzēst
    3. Sveiks var to aparātu arī noīrēt no tevis?

      Dzēst
  2. tiešām tici ka tev pāris maisus atdeva pa vairumtirdzniecības cenu, ko dod firmām ar simtu m3 apgrozību? :)
    un tie 2m3, jā pamatā ir bez PVN, kuru pēc tam atkarībā no situācijas sadala kā jau celtniecībā pieņemts "uz pusēm".
    Vienīgais kas man māc neskaidrība ir tie patentētie sāļi, ar ko tie atškiras no borskābes+boraka un kāda garantija ka paņemot vienu produktu neieskapē otru, jo redz vācu sāļi no vācijas nebūs atnākuši...

    AtbildētDzēst
  3. Ir nepieciešamība pēc līdzīga tipa aparāta. Atšķirība tikai tāda ka ekovates vietā jāpūš stikla vate un ne siltināšanai paredzētam mērķim. Pirms ko līdzīgu konstruēt varbūt ir iespēja sarunāt izmēģināt Jūsu (Martina) konstruēto aparātu?

    Ja ir interese izlīdzēt meklēt Facebook Arturs Gracevs. Jau iepriekš paldies.

    AtbildētDzēst
  4. ...mjā veči ... nju lai izdodas. Te un stāsti par ekovati. Vieniem ekovate sēžas ,citiem stāv kā iemūrēta..un bez sēšanās. tikai virtuozais konstruktor,painteresējies par vates ietrādes blīvumiem,tehnologiju,..un vēl daudz,daudz,daudz,parīt putekļus lai pateiktu -man izdevās."Pašam lētāk"
    ss.lv īstu meistaru pulks.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Nu tak neturiet sveci zem pūra, pastāstiet vairāk, par blīvumiem, tehnoloģiju...

      Dzēst
  5. o mammit mīļo,,,no kurienes jūs rodaties degenerāti.. tad vienreiz nopērciet šo pūšamo aparātu...pastrādājiet dien dienā...parēkiniet izmaksas..un aizveriet vienreiz mutes ..par vates sēšanos un vēl zin ko.. pietiek kad debilojdi šo valsti vada..plus gudrīšu bars kas visu māk un zina. mosties tauta reiz.

    AtbildētDzēst