VECI CŪKU TAUKI

Dienas Bizness raksta, ka 64 gadus vecas bundžas saturs - Amerikas cūku tauki - atzīts par derīgu lietošanai uzturā. Šādu atzinumu devušas pārtikas drošības iestādes Vācijas federālajā zemē Mēklenburgā-Priekšpomerānijā. Miljoniem kārbu ar cūku taukiem, kas tika izmantoti kā uzziežamais - līdzīgi kā sviests - vai kā tauki ēdiena gatavošanai, pēc Otrā pasaules kara tika izdalītas rietumvāciešiem kā palīdzības paku sastāvdaļa. ASV karavīru dalītajās pakās bija arī citas nepieciešamas pārtikas preces, piemēram, piena pulveris, siers un cukurs.
Daži no šiem produktiem nonāca arī komunistu Austrumvācijā, ieskaitot vienu bundžu, kas nokļuvusi Hansa Feldmeijera rīcībā. Tomēr viņš šo bundžu tā arī nekad nebija atvēris. Uztraucies, ka cūku taukiem beidzies derīguma termiņš, 87 gadus vecais vīrs nesen nolēmis nodot bundžu pārbaudēm. Un atbilde bijusi pārsteidzoši pozitīva.
Lai gan iestādes atklājušas nelielas nepilnības tauku smaržā un garšā, kas nozīmē, ka produkts nevarētu sacensties ar svaigu paraugu, tas tomēr joprojām ir piemērots lietošanai pārtikā. Visticamāk, tauki saglabājušies, tieši pateicoties hermētiskajam iepakojumam un konservantiem.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru