ĶIRMJI UN CĪŅA AR TIEM

Apmeklē mūsu amatnieku forumu – spied šeit!

Koksni iznīcinošie ķirmji var uzbrukt gan slapjiem, gan izžāvētiem kokmateriāliem. Kad ķirmji sabojājuši koksni, tās virspusē labi redzami caurumi, pa kuriem ārā birst gaišs vai tumšāks pulveris. Ķirmji dzimst maija sākumā un pirmās 2-3 nedēļas neko neēd un nebojā, bet mātītes iedēj oliņas un pēc divām nedēļām dzimst kāpuri, kuri sāk koksnes iznīcināšanu.

 Ķirmju apkarošana ir sarežģīta tāpēc, ka tie atrodas dziļi koka izstrādājumos un grūti virsmu piesūcināt ar kādu līdzekli. Lai labāk izvairītos no ķirmjiem, koksne būtu jau laikus jāapstrādā un jāatjauno koksnes aizsargpārklājums. Tomēr jāatceras, ka pārmērīga koka poru bloķēšana var izraisīt mehāniskas deformācijas. Pret ķirmjiem jāizvēlas mūsdienīgi līdzekļi, kas iedarbojas tikai uz šiem kaitēkļiem, bet nekaitē cilvēkam un apkārtējai videi.

Ir izveidoti speciāli līdzekļi, kas palīdz tikt vaļā no ķirmjiem - «Bochemit Plus» un «Pinotex Base». Ar ķirmjiem diezgan veiksmīgi iespējams cīnīties ar mājās pagatavotiem līdzekļiem. Viens no variantiem ir maisījums, kas sastāv no 100 daļām terpentīna, 5 daļām vaska, 5 daļām parafīna un 3 daļām kreolīna. Šis maisījums ir vairāk domāts profilaksei no ķirmjiem un citiem koksnes kukaiņiem.

 Ķirmju iznīcināšanai domātie varianti: maisījums no terpentīna un petrolejas (3:1), naftalīna piesātinātais šķīdums benzīnā vai vazelīns. Ar šiem līdzekļiem nepieciešams ieziest visus caurumus koksnē un aizbāzt ar vasku vai parafīnu, lai līdzeklis neizgaistu. Inficētās koksnes apstrādi parasti veic 2-3 reizes ar trīs nedēļu pārtraukumu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru