REMONTĒJAM VECU KOKA MĀJU: SIENA




Es jau rakstīju savas vecās mājas bojāto sienu, kuru nepieciešams remontēt. Pagājušajā vasarā mainot jumtu atklājās, ka sienā ilgu laiku iekšā tecējis ūdens un ka viss ir slikti. Bojātās konstrukcijas, visi puvekļi un skaidas tika aizvāktas un nomainītas ar jaunu koka karkasu. Palika tikai apmetums, kas pa ziemu pamanījās mazliet izbirt.


Tā kā pēc jumta maiņas labs laiks pagāja lasot visādus šīfera krikumus, tad šoreiz noklāju vecu brezenta gabalu. Lai pēc tam ar pļaujmašīnu nav jābraukā pa būvgružiem.

* * *

Bez stalažām neiztikt. Noskatīju krievu internetos stutējamu versiju. Kā materiālu izmantoju pāris nozilējušas 10x5 brusas, daļa materiālu tika iegūti reciklējot no jumta noplēstos kokmateriālus.

* * *


Nesmejieties, te tās ir :) oriģinālā stutes nav paredzētas, tomēr man uz tādām bija mazliet bail kāpt virsū, tādēļ notika neliels apgreids. Konstrukcija, neraugoties uz tās kriminālo paskatu, ir ļoti stabila, turklāt divi cilvēki to var itin viegli pārvietot un piestutēt jebkurā ēkas vietā. Arī apmetums mazliet jau nodauzīts.

* * *

Apmetums tika nogriezts ar leņķa slīpmašīnu. Izmantoju dimata ripu, kas paredzēta flīžu griešanai.

* * *


Tāpat šādos darbos neaizvietojams ir šāds, koka zāģēšanai paredzēts disks. Maksāja piecus eiro vietējā būvniecības centrā. Verķis krimināls un nenormāli bīstams, tomēr šādos demontāžas darbos grūti iedomāties, kar ko vēl varētu pārzāģēt vecus dēļus grūti pieejamās vietās.

* * *


Bleķa mazo jumtiņu (lāseni?) ārpusē izdomāju saglabāt, jamo vienkārši vajadzēs pārkrāsot. Tomēr tādēļ nācās virs mūrlatas pieskrūvēt šādu rāmi, lai būtu pie kā stiprināt plāksnes. Hauser putas ir ļoti lētas un to vienīgais labums ir nenormālā spēja daudz, daudz un diezgan nekontrolējami izplesties. Šī bundža bija pastāvējusi un lāgā nespiedās. Toties, kad nospiedās, vairs nebija apstādināma. Tādēļ beidzot nopirku putu pistoli.

* * *


Sienu ārpusi apšuvu ar Steico kokšķiedras plāksnēm. Sākumā biju domājis atbalstīt vietējos un  to darīt ar fibrolītu, bet rūpnīca ir uz rekonstrukciju un sāks darboties tikai vasarā. Lētais variants būtu likt vagonku, kā bija sākumā. Plāksnes ir ~60 X 130 cm lielas, ar spundēm un 4 cm biezas. viena maksā ap 8 eiro, ņēmu no www.videstehnika.lv. Šitās ir speciāli paredzētas ārsienām un tās droši var apmest. Ir arī lielākas un biezākas – www.rbb.lv tirgo līdzīgas, tikai 180 cm garas un 5 cm biezas. Maksā apmēram tik pat, tikai sedanā nelien iekšā un man bija aizdomas, ka būs par biezu – nesanāks apmetumu salaist līdz ar veco.  

* * *



Sākumā katru plāksni pieķēru ar vienu – divām pašurbjošajām skrūvēm. Nav lētas, toties kaifs skrūvēt. Šīs ir kaut kādas devītnieces laikam.

* * *


Jautrākā daļa ir pēdējā rinda – šeit ir spāres, maz vietas, vitām jāpielāgojās vecajām konstrukcijām, kas ir izvirzītas mazliet uz ārpusi. 

* * *


Kārtējo reizi pierādījās, lai kā merītu, vienalga pēc tam vajadzēs ņemties, piezāģēt un riktēt vietā.

* * *


Jā, šis ir tieši tas instruments. Tu domā, ka tev viņu nevajag. Tad tev sanāk viņu nopirkt. Jo ir akcija un viņš ir ar lādējamu litija akumulatoru. Un tad tu nesaproti, kā bez viņa vispār iepriekš varēji dzīvot...

* * *


 Sapūšam putas visās spraugās, pa kurieni varētu zēģelēt vējš. Šoreiz ņemam norālas putas, no Macroflex. Jā, šī ir mana jaunā putu pistole. Kaifs putot. Ar teflona pārklājumu. Klāt nekas nelīp. Nu varbūt mazliet. Toties pēc tam viegli notīrīt. 

NB! Pērkot pistoli neaizmirstiet nopirkt tīrāmo balonu. Bez tā prieki būs īsi. 

* * *




Tagad atliek piestiprināt apmešanas sietu. Maksāja 90 centus metrā. Skrūves tās pašas, tikai ar lielām šeibām. Stiprinām kārtīgi, citādi aizpūtīs vējš.

NB! Pirms tam sietu ir vērts pieģert ar skavotāju, tad rezultāts izosies krietni gludāks un arī pasākums būs stipri vienkāršāks.

Te ir kļūda! Apmešanas sietu tā nedrīkst stiprināt - Sakret komentārs ir šeit.

* * *



10 comments:

  1. Pēc tā kad man objektā celtnieks ar līdzīgu fleksi sev pusi plaukstas pārfleksēja es šādiem brīnuumiem eju ar līkumu. varēji jau tomēr aizsargpārvalku uzlikt atpakaļ.
    Savukārt par armējošo sietu - brāķis. Tas ir jāklāj armējošā javā nevis jākniedē klāt un pēc tam ar armējošo javu pa virsu - turēsies daudz švakāk.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Siets likts sekojot plākšņu tirgotāja instrukcijām. Arī pāris speciālisti izstādē teica, ka viss būs labi.
      Bet nu es vēl papļāpāšu ar Sakret, ko viņi par to visu saka. Likšu kādu no viņu vēsturiskajiem apmetumiem.

      Dzēst
    2. Tev bija taisnība. Siets uzlikts aplam. http://www.uzbuve.lv/2015/03/siets-ir-uzlikts-nepareizi.html

      Dzēst
  2. Šo komentāru ir noņēmis autors.

    AtbildētDzēst
  3. Mājiņa veca, darba vajadzēs daudz.Bet respect, ja ir tada apņēmība. Paskatoties bildes, uzreiz gribas piekrist komentētājam Nr.1- jūsu slīpmašīna ir instruments no filmas " Zāģis-2". Ar tādu ripu tā ir traki bīstams aparāts, pilnīgi pati lec pa gaisu, var uzlekt virsū pašam vai kādam blakusstāvētājam. Dieva dēļ nelietojiet šo instrumentu šajos darbos, ja jums dārgas savas rokas un kājas.
    Mja... es tomēr būtu veidojis citādu stabilāku siju konstrukciju un pielietojis citus materiālus. Sijai jānotur jumts...Man liekas neatbilstošs ari vecās un jaunās sijas savienojums stūrī. Apsveicami, ka centies un dari, bet šajos darbos lieti noder arī pieredzējuša meistara padoms.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Ar tām sijām tur viss ir labi. Jumtu tur arī augšējā mūrlata, slodze ir minimāla un arī ar sastiķējuma vietām viss ir kārtībā.
      Par zāģi nekomentēšu :)

      Dzēst
  4. Interesants projekts, interesants apraksts. Paldies, ka padarījies ar savu pieredzi. :)

    AtbildētDzēst
  5. Hmmm... tas tak nekas, ka siets zlikts nepareizi. Neko daudz tas nemaina - siena tik un tā stāvēs. :)

    AtbildētDzēst
  6. Piedāvājam kvalitatīvu mēbeļu, kāpņu un koka durvju izgatavošanu https://up-mebeles.lv

    AtbildētDzēst
  7. Varu ieteikt metāla durvis, kas ražotas Baltkrievijā https://www.m-lux.lv

    AtbildētDzēst