KĀ IZTĪRĪT MĒBELES PĒC BALLĪTES

Jaunais, gaišais dīvāns prasa īpašu uzmanību, bet likteņa ironija - tieši uz tā nokrīt sviestmaize vai iekārtojas dubļainais kucēns. Palīgā!



Bieži vien, lai nebūtu problēmu, izvēloties mēbeļdrānu, priekšroka tiek dota tumšam, raibam audumam, lai neredz traipus. Bet ko darīt, ja tieši gaišais dīvāns iederas interjerā, tam ir patīkams audums un tas palīdz mājokli padarīt gaišu un saulainu. Lūdzu! Traipus no gaišiem materiāliem ir iespējams iztīrīt. Varbūt tie prasīs speciālistu palīdzību, bet varbūt tos iztīrīt ir vieglāk, nekā tu domā.



Ķeramies pie tīrīšanas!

Paklāju ātrā palīdzība tīrīšanas servisa dibinātājs Jevgeņijs Dudašs stāsta, ka trīs galvenās problēmas, kas piemeklē mīkstās mēbeles, ir mājdzīvnieku smaka, ēdienu traipi un urīna traipi.
Tos visus mājas apstākļos var tīrīt pavisam vienkārši - ar mitru lupatiņu un ūdeni. Žāvēšanai jāizmanto avīzes, jo tās ne tikai uzsūks mitrumu, bet arī mazinās nepatīkamo aromātu. Reizi nedēļā mīkstās mēbeles vajag kārtīgi iztīrīt ar putekļsūcēju.

TEKSTILA MĒBELES. 

Tīrot mēbeļaudu-ma jeb tekstila mēbeles, nedrīkst traipu samitrināt un atstāt, jo tādā gadījumā paliek ūdens traips, kas tekstilā ieēdas. Pats tekstils tādā veidā tiek izkrāsots, un, lai to iztīrītu, jāizmanto ķīmiskie līdzekļi, kas materiālu pamazām saēd.

DABĪGĀ ĀDA.

Dabīgās ādas mēbeļu tīrīšanā noteikti nevajadzētu izmantot nekādus ķīmiskos līdzekļus. "Ja nezina, ko darīt, tad labāk lai pleķis paliek, nekā mēģināt tīrīt ar līdzekļiem un netīrumu ieberzt vēl dziļāk ādā. Ada ļoti labi iesūc, un no tās tikpat kā nevar dabūt traipus ārā," stāsta J. Dudašs. Adas mēbeles var tīrīt ar mitru lupatu un iesmērēt ar dabīgo bišu vasku ik pa 2-3 mēnešiem, lai āda neizstaipās, tādējādi arī nepiesaistot tik daudz netīrumu.

MAINĀMI PĀRVALKI. 

Racionāli ir pirkt mēbeles ar maināmiem pārvalkiem, kurus nepieciešamības gadījumā varēs uzšūt no jauna. Bet, ja domā, ka šādu mēbeļu tīrīšana būs vienkāršāka, nepārsteidzies! Ja pārvalkus mazgā nepiemērotas (pārāk siltā) temperatūras ūdenī, audums var sarauties. Tāpat arī, veļasmašīnā mazgājot, nedrīkst pievienot pulveri, kas satur balinošās daļiņas, jo tā krāsa tiek izēsta un vēlāk mazgājamā auduma daļa atšķirsies no nemaināmajām virsmām.



Soli pa solim

Jebkurām mēbelēm, tostarp gaišanu jāpievērš vienlīdz liela uzmanība, tāpēc, ja izveidojies traips, nevajag to atstāt uz rītdienu, bet uzreiz jāmēģina ar švammīti vismaz virspusēji notīrīt. Kad tas izžuvis, ar putekļsūcēju jāizsūc tīrāmā vieta un tad var ar izsmidzināmo pudeli uzpūst ūdeni vai
vieglu ziepjūdeni, lai, ar samitrinātu sūkli spiežot, iztīrītu virsmu. Nevajadzētu baidīties mitrināt pat pusi dīvāna, jo vienlīdz ilgi žūs gan neliels pleķītis, gan viss dīvāns.
Virsmas jātīra no šuves līdz šuvei, jo, rirot tikai nelielu laukumu, traips izpletīsies. Ja tīra līdz šuvēm, ūdens traips, ja tāds paliks, beigsies Šuvē un nebūs redzams.
Ja tīrīšanas (žāvēšanas) procesā izmanto avīzes (papīrs labi uzsūc mitrumu), pirms to izmantošanas jāpārbauda krāsu noturība. Samitrina sērkociņa galu un paberzē pa burtiem. Ja tie neiet nost, avīzes nekrāsos arī mēbeli un ir droši izmantojamas. Žāvēšanai var izmantot ari virtuves dvieļus, bet avīzes priekšrocība ir ne vien uzsūkt-spēja, bet ari smakas mazināšana.
Ja mēbele izsēdējusies, to var atjaunot, apstrādājot ar vidēji siltu tvaika gludekli.

INTERESANTI! Ja pusgadu netīra dīvānu, no tā var izsūkt 1 glāzi jeb 200 ml putekļu.

Kādus līdzekļus izvēlēties?

Vislabāk tīrīšanai izmantot tīru ūdeni vai vieglu ziepjūdeni, bet arī tas kārtīgi jāizskalo, jo ar laiku neizskalotie līdzekļi sakrājas un saēd ne tikai tapsējumu, bet ari pašu matraci un atsperes, tāpēc mēbeles ātri vien izsēžas tā, ka jāmet ārā. Ja tomēr izvēlies stiprākus tīrīšanas līdzekļus, uzmanīgi jāizlasa to sastāvs (jo mazāk ķīmijas, jo labāk). Pat ja rezultāts ar dabīgākiem līdzekļiem nebūs tik redzams, mēbele būs sabojāta mazāk un risinājums būs videi un veselībai draudzīgāks.
Mēbeļu nozares portāls vrww.mebelnieki.lv aicina tīrīšanas līdzekļus, piemēram, mēbeļu pulēšanas līdzekli, izgatavot pašam, par sastāvdaļām izmantojot tasi olīveļļas un pustasi citronu sulas. Sastāvdaļas jāsajauc tukšā pudelē ar izsmidzinātāju. Pirms katras lietošanas šķīdums obligāti jāsakrata, lai sastāvdaļas būtu kārtīgi samaisījušās.
Jebkurā saimniecībā mīksto mēbeļu tīrīšanai noderēs gumijota putu švammīte (var iegādāties mēbeļu veikalos), spray pudele vienmērīgai izsmidzināšanai un tīrāmā birstīte.


Ja traipi nepadodas.

Viena no galvenajām problēmām ir nepareiza tīrīšanas līdzekļu lietošana. Ražotāji reti uzraksta, kā katru līdzekli pareizi lietot. Uzpūšot līdzekli un to kārtīgi neizskalojot, tiek bojāta pati mēbeļu materiāla struktūra. Un tādā gadījumā ari servisa speciālisti palīdzēt un pilnībā iztīrīt nevarēs.
Ikdienas tīrīšanu rūpīgi katrs pats var veikt mājas apstākļos, bet dziļākus un nopietnākus netīrumus un traipus labāk uzticēt speciālistiem, lai sākotnējais ietaupījums nepārvērstos materiālā un emocionālā zaudējumā. Mēbeļu tīrīšanas servisi piedāvā atšķirīgas tīrīšanas metodes. Vieni to dara ar ķīmisku līdzekļu palīdzību, citi izmanto dabīgākus līdzekļus un dziļās skalošanas metodi, tāpēc, izvēloties servisu, rūpīgi jāizvērtē to piedāvājums, tīrīšanas tehnika, cenas un atsauksmes.

VISGRŪTĀK TĪRĀMIE TRAIPI
Ir traipi, kurus iztīrīt būs patiešām grūti un, iespējams, tie nebūs iztīrāmi nemaz, it sevišķi no gaišām mēbelēm:
Fanta, sarkanvīns, kafija
Urīnakmen$, sviedri (kombinācija netīrumi+ siltums+mitrums ir praktiski neiztīrāma)
Ikdienišķie netīrumi, kas dziļi ieēdušies.

Teksts: Žurnāls Mūsmājas

Apmeklē mūsu amatnieku forumu – spied šeit!

3 komentāri:

  1. Var iegādaties mēbeļu universālus pārvalkus no elastīga auduma un aizmirst par visām problēmām, mazgājāms veļas mašīna, gludinat nevajag. Apvelk visu dīvānu cieši piegulot tam klāt no visām pusēm. Dīvāns kā jauns. www.baz.lv

    AtbildētDzēst
  2. Šo komentāru ir noņēmis emuāra administrators.

    AtbildētDzēst
  3. Super raksts. :)
    Sakiet, ja man sarkanvīns izlijis ir nevis uz dīvāna, bet tikpat gaiša paklāja. Vai man derētu šī pati ieteiktā tīrīšanas metode? Pec struktūras abi itkā liekas līdzīgi....

    AtbildētDzēst