PĀRTIKAS KRĀSVIELAS

Karamele (grauzdēts cukurs). Dzelzs podā ievieto cukuru, uzlej ūdeni (pusi no cukura svara). Karsē. Kad masa sāk putot, to maisa. Kausēšanu turpina tik ilgi, kamēr uz dzelzs plāksnītes uzlikts paraugs pēc atdzišanas veido tumši brūnu, trauslu, stik­lam līdzīgu masu ar rūgtu garšu. Tad masu izlej atdzišanai uz skārda paplātes. Pēc atdzišanas masu var sadauzīt gabalos. Gabalu izšķīdinot nelielā daudzumā ūdens, veidojas tumši brūns šķidrums, kuru var izmantot pārtikas vielu krāsošanai.


Melleņu tinktūra. Porcelāna miezerī saspaida 2 kg labu, tīru melleņu, pielej ūdeni un izspiež. Šķidrumu karsē, turklāt viss augu olbaltums sabiezē un paceļas virsū putu veidā, kuras nosmeļ. Tad filtrē caur flaneli, atdzesē, pielej spirtu attiecībā 1 : 1, vēlreiz filtrē un pilda pudelēs.


Dzērveņu un brūkleņu dabiskās sulas arī ir ieteicamas pār­tikas krāsvielas.


Zaļā krāsa. 1 mārciņu spinātu lapu vispirms vairākas reizes noskalo aukstā ūdenī, tad uzlej l/2 korteli verdoša ūdens un vara 10 minūtes. Pēc tam nokāš un šo ūdeni izmanto ēdienu vai dzērienu krāsošanai.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru