Atbalsti mūs, spied Like!
SALDME NO KARTUPEĻIEM
Svaigus vai sasalušus kartupeļus nomazgā un vāra ūdenī, līdz tie kļūst gatavi. Novārītus samaļ gaļas mašīnā. Iegūtajam biezenim pieliek svaigi gatavotu samaltu iesalu — 8% no kartupeļu masas svara; bet, ja iesals ir izžāvēts, tad to, iepriekš samaltu un izsijātu, pieliek 5%. Biezeni rūpīgi samaisa, ieliek ūdens vannā un uzsilda līdz 63—65°C. Ūdens temperatūru vannā uztur ne augstāku par 75—80 °C. Kartupeļu masu, kuras temperatūra ir 63—65 °C, pastāvīgi maisa un iztur 30—40 minūtes. Reakcijas beigas nosaka ar jodu: 1 pilienu kartupeļu masas savieno ar 1 pilienu joda tinktūras. Brīvas cietes klātbūtnē paraugs krāsojas zils — tātad reakcija vēl nav beigusies. Lai atdalītu mizas, pārcukuroto masu izrīvē caur sietu. Pēc tam to var iebiezināt, vārot vaļējā katlā, pastāvīgi maisot, lai nepiedeg.
Iebiezinātajai masai ir tumši brūna krāsa un salda garša. No tās var pagatavot cepumus, ķīseļus un vēl daudzus citus gardumus.
Abonēt:
Ziņas komentāri (Atom)
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru