Francijā kastaņu cieti ražo lielos daudzumos. Ražošanas izmaksas nav lielākas kā kartupeļu cietei, bet iznākums ir par 10% augstāks. Vienkārša mazgāšana ar aukstu ūdeni kastaņu miltiem atņem visu rūgtumu un padara tos par labu pārtikas līdzekli.
Kastaņus ar visu mizu samaļ un skalo uz sietiem tāpat kā kartupeļus, tikai sietu markai jābūt par vienu numuru lielākai. Kad ciete ir nogulsnējusies, to savāc un sajauc ar ūdeni, kam klāt nedaudz alauna šķīduma. Mucai ar 8—10 hektolitriem ūdens, kurā ir suspendēts 200—300 kg cietes, pietiek ar 40—50 g alauna. Pēc nogulsnēšanās ūdeni nolej un cieti izžāvē.
Palikumu uz sietiem vēl var izmantot alkohola ieguvei, tas dod vēl 6% lietderības. Cietes iznākums ir 15—17%. Lai novērstu rūgtumu, var pielikt potašu, sodu vai ožamo spirtu.
Var arī tā: zirgu kastaņus iemet verdošā ūdenī, sagriež ūn sarīvē, tad sarīvēto masu sajauc ar sodas pulveri attiecībā 100:1 un tālāk cieti izvelk kā no kartupeļiem.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru